De gebouwschil en alles wat je erover moet weten

Heb jij last van warmteverliezen van de binnenzijde van je woning naar buiten toe? Dan kan het zijn dat de lekdichtheid of de luchtdoorlatendheid van je gebouwschil niet goed is. Lees hieronder wat er precies bedoeld wordt met de gebouwschil, hoe je de kwaliteit van de gebouwschil meet en wat precies de relatie is tussen de gebouwschil en energieverlies.

Wat is de gebouwschil?

De gebouwschil vormt de grens tussen de binnenzijde van een woning en de buitenwereld. De gebouwschil bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak. Bij het streven naar een goede kwaliteit van de gebouwschil is lekplekken opsporen en het meten van de luchtdoorlatendheid noodzakelijk.

Het belang van een goede lekdichtheid en luchtdoorlatendheid

Bij de energieprestatie van gebouwen en woningen is de lekdichtheid of de luchtdoorlatendheid van de gebouwschil van belang. Luchtlekkage is ongewenste luchtverplaatsing tussen binnen en buiten met energieverlies tot gevolg. De luchtdoorlatendheid is de hoeveelheid lucht die bij een drukverschil ontsnapt via naden en kieren in de gebouwschil. Als de luchtdoorlatendheid van een gebouwschil niet in orde is, heeft het isoleren van de woning ook geen zin. Het is dan ook belangrijk dat het met de luchtdoorlatendheid goed is gesteld. Het bespaart niet alleen een hoop energie, je beperkt ook het risico op condensatie in wanden en het verbetert de geluidsisolatie. Het is dan ook belangrijk om in de gaten te houden wanneer jouw gebouwschil aan renovatie toe is.

Zo meet je de kwaliteit van een gebouwschil

Met een blowerdoor kan je meten hoe het met de luchtdoorlatendheid in jouw woning is gesteld. Door middel van een ventilator die vaak met behulp van een speciale meetdeur in een deuropening wordt geplaatst, wordt de woning in zogenaamde over- en onderdruk gezet. De ventilator (blower) meet vervolgens hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen. Ook geeft de ventilator meteen aan hoeveel lucht de gebouwschil doorlaat. Het aanschaffen van een blowerdoor is niet goedkoop. Bedenk je dan ook goed wat in jouw geval voordeliger is: een blowerdoor aanschaffen of het inschakelen van een specialist.

Qv 10 meting

Luchtdoorlatendheid wordt gemeten in twee grootheden: de luchtstroom en het infiltratievoud. De luchtstroom is de hoeveelheid lucht die in een bepaalde tijd door de gebouwschil stroomt. Dat wordt in Nederland bepaalt bij een luchtdrukverschil van 10 Pa (Pascal), dat overeenkomst met windkracht 2 à 3. Deze luchtstroom noemen we vaak de qv 10 meting. Daarnaast heb je het infiltratievoud: het aantal luchtwisselingen per uur. Oftewel, het aantal keer per uur dat de lucht in een gebouw wordt vervangen als gevolg van luchtlekken.

De relatie tussen de gebouwschil en energieverlies

Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een laag energieverlies en een lage energierekening. Kortom: een goed geïsoleerde gebouwschil met een goede luchtdoorlatendheid is nodig om er in de winter voor te zorgen dat woningen goed verwarmd worden. In de zomer zorgt het er juist voor dat woningen de warmte buiten houden. Om gebouwen en woningen te voorzien van thermische isolatie kan bijvoorbeeld de spouw worden gevuld. Denk ook aan een goede isolatie van het glas. Van de gebouwschil is glas misschien wel de zwakste schakel omdat er veel warmte door glas naar buiten verdwijnt. Ook vragen deuren en kozijnen extra aandacht als het gaat om een goede isolatie van de gebouwschil. Welke oplossing er precies wordt gekozen hangt af van de bouwkundige staat van het gebouw of de woning. Het beste kan je hiervoor een professional inschakelen die een bouwkundig onderzoek kan doen.

Even alles op een rijtje

De gebouwschil vormt de grens tussen de binnenzijde van een woning en de buitenwereld. Bij de gebouwschil kan je denken aan de begane vloer, de buitenramen, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak. Al deze onderdelen samen vormen een front die het binnengedeelte van de woning van de buitenkant scheidt. Een goed ontworpen gebouwschil zorgt doorgaans voor een goede lekdichtheid en luchtdoorlatendheid. Twijfel je hoe het met jouw gebouwschil is gesteld of ervaar je overlast door warmteverliezen? Met een blowerdoor kan je de luchtdoorlatendheid van je woning controleren. Daarnaast dien je te zorgen voor een goed isolatie van je woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt nu eenmaal voor weinig energieverlies en lage energierekeningen. Dus twijfel je over de kwaliteit van jouw gebouwschil? Laat AB Klimaatbeheersing je helpen.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.