Koudebruggen: zo ga je om met de vijand van je energielasten

Velen hebben last van koudebruggen zonder te weten wat het precies inhoudt. Heb jij last van vocht- en schimmelplekken in je woning? Zijn er plekken in je woning waar sprake is van een temperatuurverschil? Dan kan dit voortkomen uit een gebrekkige isolatie of een gebrek aan isolatie. Behalve de overlast in je woning levert het vaak ook financiële overlast op. Koudebruggen maken het lastiger een ruimte te verwarmen, wat vaak zorgt voor hogere energielasten. Maak kennis met dit onplezierige fenomeen en lees hieronder wat het is, hoe het ontstaat, wat de gevolgen zijn, waar je ze aan herkent en hoe je het kunt oplossen.

Wat zijn koudebruggen?

Letterlijk vertaald zijn het plekken die een brug slaan tussen de koude buitenruimte en de warme binnenruimte. Oftewel: plekken in een woning die niet (goed) geïsoleerd zijn. Via kieren, gaten, spleten en balken verdwijnt er warmte, en kost het meer moeite om een ruimte te verwarmen. Althans, in de winter. Een koudebrug in de winter kan namelijk een warmtebrug zijn in de zomer. Dit houdt in dat er op dezelfde plekken waar kou naar binnenkomt, in de zomer warmte naar binnenkomt.

Het ontstaan van een koudebrug

Een koudebrug, ook wel thermische brug of bouwknoop genoemd, ontstaat doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van de woning. Het komt erop neer dat er een overgang plaatsvindt van goed geïsoleerde delen naar slecht of helemaal niet geïsoleerde delen. Hierdoor ontstaat als het ware een gat in de isolatie.

Waar bevinden ze zich precies?

De meeste koudebruggen komen voor bij onderbrekingen van de isolatie of bij plaatsen waar geen isolatie zit, zoals:

Spouwmuren

Heb je spouwmuurisolatie en toch last van een koudebrug? Dan kan het zijn dat de isolatie verouderd of slecht geïsoleerd is. Ook kan er sprake zijn van spouwmuurvervuiling zoals puin en cementbaarden.

Vloeren

Door niet goed aangesloten vloerisolatie kan er overlast ontstaan in de hoeken van de vloer en bij de overgangen tussen de vloer en de muur.

Ramen en deuren

De isolatie moet langs alle zijden van ramen en deuren goed aansluiten. Ook onderaan bij de dorpel. Dit gebeurt vaak niet waardoor er warmteverlies optreedt.

Daken

Als het isolatiemateriaal van het dak niet perfect aan elkaar of op de balken aansluit, ontstaat er een koudebrug.

Gevels

Sommigen ervaren zo’n overlast dat de gehele gevel voorzien moet worden van (nieuw) isolatiemateriaal.

Rolluikkasten

Heb jij rondom jouw rolluiken last van een koudebrug? Dit kan komen door het verkeerd monteren en niet isoleren van de rolluikkast.

Verouderd buitenschrijnwerk

Dit is een minder bekende. Door dit verouderde buitenschrijnwerk hebben deze oude profielen nog geen thermische onderbreking, waardoor er warmteverlies optreedt.Kortom: koudebrug treedt vaak op in de hoeken van bepaalde plekken en bij overgangen tussen bijvoorbeeld de vloer en de muur of de muur en het dak. Denk je nu: ik heb overal isolatie en er toch last van, dan sluit zeer waarschijnlijk het isolatiemateriaal niet perfect op elkaar aan.

Wat zijn de gevolgen en waar herken je ze aan?

De gevolgen zijn vervelend. Niemand zit te wachten op een onprettig binnenklimaat (bij hogere buitentemperaturen neemt de binnentemperatuur toe en bij lagere buitentemperaturen neemt de binnentemperatuur af), hoge energielasten en vocht- en schimmelplekken in een woning. ‘Gelukkig’ zijn de laatstgenoemde twee plekken precies waar je ze aan kunt herkennen. Koudebruggen opsporen kan ook op een andere manier: voel je op bepaalde plekken in de woning (muren, plafonds, vloeren) een opvallend temperatuurverschil met de rest van de ruimte, dan is het waarschijnlijk raak. Een iets professionelere manier om te ontdekken of je daadwerkelijk te maken hebt met een koudebrug is het gebruiken van een warmteverliesmeter, ook wel een warmtecamera genoemd. Hiermee zie je duidelijk op welke plekken in de woning deze zwakke schakels zich gevormd hebben.

Koudebruggen oplossen: zo doe je dat

Koudebruggen isoleren en zorgen dat je hele isolatie goed op elkaar aansluit is kortgezegd de oplossing. Dankzij de huidige bouw- en energienormen voldoen nieuwbouwwoningen hier meestal bij voorbaat aan. Bij bestaande woningen, zeker bij de wat oudere huizen en appartementen, is het een ander verhaal. Gelukkig is deze vijand van je energielasten (bijna altijd) goed uit te schakelen. In sommige gevallen is het mogelijk om isolatie puur rond de bewuste plekken aan te brengen. In andere gevallen is het nodig om de gehele gevel te voorzien van isolatiemateriaal. Mocht je er last van hebben bij de fundering of muuraanzet, dan wordt het een stuk lastiger. De kosten daarvoor zijn vaak ook zo hoog, dat deze niet opwegen tegen de baten. Ervaar jij overlast en ben je op zoek naar koudebrug onderbrekingen om het op te lossen, dan is het altijd slim je te laten adviseren door een isolatiespecialist bij jou in de buurt.

Even alles op een rijtje

Koudebruggen zijn plekken in een woning die niet (goed) geïsoleerd zijn. Dit zorgt voor warmteverlies, vocht- en schimmelplekken en hogere energielasten. Ze komen voor bij muren, ramen, deuren, vloeren, gevels, daken, rolluikkasten en verouderd buitenschrijnwerk. Je herkent ze aan vocht- en schimmelplekken en aan opvallende temperatuurverschillen in bepaalde zones van je woning. Komt dit je herkenbaar voor of twijfel je wat het is, schakel dan een isolatiebedrijf in en laat het onderzoeken. De oplossing is niet alleen isolatie, maar ook ervoor zorgen dat je hele isolatie goed op elkaar aansluit. Een isolatiespecialist kan je hierin adviseren en helpen. Want hoe sneller je af bent van die vervelende koudebruggen, hoe beter.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.