Thermografisch onderzoek

Wil je graag meer informatie over thermografisch onderzoek? Dat komt goed uit want in dit artikel gaan we dieper in op de onder andere de volgende vragen: wat is een thermografisch onderzoek, wat kun je ermee onderzoeken, in welke situaties is het verstandig om te uit te laten voeren en welke apparatuur wordt er gebruikt.

Wat is een thermografisch onderzoek?

Als we kijken naar het woord thermografisch dan is dit een samenvoegen van 2 woorden: thermo en grafisch. Waarbij thermo een relatie heeft met temperatuur en grafisch iets zegt over een visueel aspect.

Meer concreet: bij een thermografisch onderzoek onderzoekt men de temperatuurverschillen tussen plekken in een gebouw. Dit kunnen uiteraard bedrijfspanden zijn maar ook woningen. Dit alles wordt gemeten met een infraroodcamera, ook wel warmtebeeldcamera genoemd, in kaart gebracht. Deze infraroodopnames kunnen vervolgens worden bekeken en aangeven waar de temperatuurverschillen groot zijn. Daar gaat namelijk energie verloren vanwege een aanwezig lek.

Wat kun je onderzoeken met een thermografisch onderzoek?

Zoals we al aangaven kun je met een thermografisch onderzoek temperatuurverschillen in kaart brengen. En daardoor is het een onderzoek dat heel breed toepasbaar is. Denk hierbij aan:

  • Ligging van vloerverwarmingsbuizen bepalen (handig als u een lekkage in de vloerverwarming hebt)
  • Controleren of dat de zonnepanelen goed werken
  • Onderzoeken of dat een elektrische installatie nog goed functioneert

Het feit dat dit onderzoek zo breed in te zetten is komt omdat je er diverse zaken mee kunt bloot leggen, zoals:

  • Aanwezigheid van koude- en warmtebruggen
  • Inzichtelijk maken isolatieproblemen
  • Eventuele vochtproblemen in een huis, gebouw op bedrijfspand
  • Luchtlekkages die er wellicht voorkomen in je woning of bedrijfspand

Leuk dat je nu weet waar je thermografisch onderzoek voor kunt inzetten maar met welke techniek maakt dit nu mogelijk? Dit is eigenlijk heel simpel. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de infraroodtechniek.

Deze techniek zit in de warmtebeeldcamera en als je deze gaat inzetten dan krijg je een beeld te zien met daarop allerlei verschillende kleuren. Dit betreft de afbeelding hierboven.

Met behulp van deze infraroodbeelden kunnen we snel ontdekken waar een lek is of waar energie verloren gaat. Zonder daarbij te hakken of te breken.

Wat wel nog belangrijk is om te weten is dat je eigenlijk pas een thermografisch onderzoek laat uitvoeren als de condities goed zijn. Hier speelt de zogenaamde gebouwschil een belangrijke rol. Ter info: een gebouwschil vormt de afscheiding tussen binnenzijde van de woning en buiten. Denk aan vloeren, buitenmuren, ramen deuren, de gevel of het dak.

Voor het onderzoek zijn de volgende condities belangrijk:

  • Het verschil tussen de buitenlucht- en binnenluchttemperatuur dient minimaal 10 graden te zijn
  • Er dient weinig wind te staan
  • Er mag geen zon aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor als tijdens het onderzoek
  • Het mag niet regenen en er mag geen mist aanwezig zijn. Ook hiervoor geldt: zowel voor als tijdens het onderzoek

Je zult misschien wel denken: het uitvoeren van een thermografiscgh onderzoek wordt zo wel een hele ingewikkelde aangelegenheid. En dat klopt ook wel een beetje. Je kunt dit onderzoek alleen maar uitvoeren in koudere jaargetijden. En dan is nog niet iedere dag goed. Het liefst heb je een koude winterdag waarbij je een heldere hemel en waarbij de wind niet waait.

In welke situaties laat je dit onderzoek uitvoeren?

Er zijn in de basis 2 situaties waarin je dit onderzoek laat uitvoeren:

  • Bij warmteverlies
  • Bij energieverlies

Samenvattend

Met een thermografisch onderzoek kun je warmte- en energieverlies inzichtelijk maken. Dit kan optreden door diverse oorzaken, zoals: luchtlekkages, vochtlekkages, aanwezigheid van koudebruggen, lekkages in de vloerverwarming en meer. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een warmtebeeldcamera die op basis van infraroodopnames inzicht geeft. Hierbij dienen de uitgangsvoorwaarden wel goed te zijn om zo de kwaliteit en betrouwbaarheid van het onderzoek zo hoog mogelijk te maken.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.