Warmteverlies in je woning? Zo ontdek je het!

Warmteverlies in je woning is natuurlijk niet fijn. Het heeft een schadelijke impact op het milieu en je portemonnee. Tijd dus om je huis beter te isoleren en de stookkosten terug te brengen. Je stookt tenslotte niet voor de buitenlucht. Maar waar gaat het meeste warmte verloren? Dat is een van de vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden.

Waar ontsnapt veel warmte?

Er zijn een aantal plekken in het huis waar warmte verloren gaat. En mocht je denken dat het alleen voor oude huizen geldt. Nee! Ook bij nieuwe huizen is vaak nog veel winst te behalen op het gebied van isolatie.

Hieronder de plekken in huis waar de meeste warmte verloren gaat:

  • Het dak
  • De muren
  • Vloeren
  • Ramen

En tot slot hebben we te maken met luchtcirculatie in de woning. Hierdoor gaat er ook veel warmte verloren.

Hoe komt het nu dat juist op deze plekken veel warmte verloren gaat? Laten we daar eens naar gaan kijken.

Warmteverlies bij je dak

Het is eigenlijk een inkopper maar warme lucht stijgt op. En het dak is nu eenmaal het hoogste punt van je woning. Daarmee is het dak de ideale plek om warmte om te ontsnappen.

De mate waarin dit kan gebeuren hangt af van diverse factoren. Er kunnen scheuren of lekkages in het dak zitten. Het is dan ook belangrijk om je dak op de juiste manier te onderhouden. Daarnaast heb je te maken met het gebruikte isolatiemateriaal en de toegepaste techniek. Zo heb je onder meer de volgende isolerende materialen:

  • Isolatiedekens
  • Isolatieplaten
  • Spuitisolatie
  • Inblaasisolatie
  • Schuimisolatie
  • Rots- en glaswol

Warmteverlies vloer

Je denkt er wellicht niet zo snel aan maar er gaat ook warmte verloren onder de vloer. Dit heeft alles te maken met de temperatuur in je vloer. Deze is het hoogst aan het einde van de zomer. Dan heb je weinig last van warmteverlies. Maar medio Maart/April dan is de temperatuur vaak op zijn laagst. Het warmteverlies is nu het grootst.

Warmteverlies muren

Niet dat het veel voorkomt maar er kunnen gaten en scheuren in muren zitten waar de warmte ontsnapt. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van zogenaamde koudebruggen. Heeft u bijvoorbeeld last van koude muren? Dan zou dit het geval kunnen zijn.

Warmteverlies bij ramen

De grootste boosdoeners zijn woningen met enkel glas. Iets wat relatief nog veel voorkomt aangezien het toepassen van dubbel glas pas sinds de jaren 80 gebeurt. Bij enkel glas dringt de kou letterlijk je woning binnen. En dat betekent dat je meer moet stoken om tot dezelfde temperatuur te komen.

Hoe maakt je warmteverlies in je woning inzichtelijk?

Nu dat we weten waar vaak veel warmteverlies optreedt en waarom dat is door naar de volgende belangrijke vraag: hoe maak je warmteverlies inzichtelijk? Pas als je dat weet kunt je gericht aan de slag (met isoleren). We doen dit door met de warmtebeeldcamera warmtefoto’s of warmtescans te maken.

Er bestaan echter grote verschillen tussen warmtebeelden. Je hebt de “simpele” methode en de uitgebreide methode.

Bij de eerste methode, die door verschillende gemeenten gratis wordt aangeboden, geeft een goede eerste indruk.

De tweede methode, die veel uitgebreider is, geeft een veel gedetailleerder beeld van de aanwezige isolatie en de kwaliteit ervan. Je kunt daarna heel gericht aan de slag met isoleren.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat er voorwaarden zijn om het juiste warmtebeeld te krijgen:

  • Het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur dient minimaal 10 graden te zijn
  • De zon mag nog niet schijnen op het moment dat de meting verricht wordt. Dit verstoort de meting
  • Er mag geen neerslag vallen op het moment van de meting

Zoals je wellicht al zou kunnen raden vinden veel van deze metingen plaats in de winter bij lage temperaturen en dan vroeg in de ochtend.

Samenvattend

In dit artikel zijn we ingegaan op het onderwerp warmteverlies in je woning. Hierbij hebben we gekeken naar de plekken waar warmteverlies veelal optreedt. Daarna hebben we gekeken naar de redenen waarom het juist veel optreedt op deze plekken. Tot slot hebben we gekeken naar methodes om dit warmteverlies specifiek voor jullie huis inzichtelijk te maken.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.